• Doelgroep:
 • Docenten Economie en Aardrijkskunde
 • Vakbijeenkomsten

  Verleden, Heden en Toekomst van Luchtvaart vanuit Lelystad

  Foto: Aviodrome

  De vaksteunpunten aardrijkskunde en economie van Bètapartners en AlfaGammapartners organiseren samen deze laatste vakbijeenkomst van dit schooljaar. Aan bod komen interessant materiaal, werkvormen en opgaven die zowel voor aardrijkskunde als economie in de klas gebruikt kunnen worden.

  In het luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad beginnen we de dag met een rondleiding door het museum. Daarna geeft luchtvaarteconoom Eric Pels van de VU een inspirerende lezing over de rol van de luchtvaart en mainport Schiphol in onze huidige economie. Zorgt Schiphol daadwerkelijk voor meer banen in de regio? Is het noodzakelijk dat Schiphol gaat uitbreiden, krimpen of kan er ook een spreidingsbeleid komen? Welke rol is er voor de luchtvaart weggelegd in een tijd van meer politieke en economische blokvorming?

  Na de lezing gaan de aardrijkskundigen aan de hand van ‘futures education’ en toekomst scenario’s kijken naar ‘De toekomst van de globalisering’. De in het laatste vakdidactische blok besproken werkvormen, kun je met behulp van verschillende thema’s direct toepassen in je eigen lessen. De economen gaan een viertal speciaal ontwikkelde opgaven over luchtvaart doornemen, gericht op het examenprogramma: Maximaliseren van vervlogen winst, Vliegvelden in zwaar weer, Tegengeluid van de buren en Subsidie op vliegreizen naar Melonusk. Leuk en zinvol voor in de klas.

  We sluiten af met een borrel in het Grand Café in het prachtige “Schipholgebouw 1928”.

  Als docent aardrijkskunde of economie op zoek naar meer verdieping en nuance, nieuwe werkvormen en examenopgaven of gewoon geïnteresseerd in het thema luchtvaart en globalisering? Meld je dan nu aan voor deze inspirerende bijeenkomst en afsluitende borrel in het Aviodrome!

  13.00 Rondleiding door museum / overzicht historie luchtvaart (met gids)

  14.30 Centrale spreker (Eric Pels, luchtvaarteconoom VU),

  16.00 Gereedschap voor in de les voor economie/aardrijkskunde docenten

  16.30 Afsluiting met borrel

  Inschrijving gesloten; mail Ton Smakman voor aanmelden.