Terugblik op de vakbijeenkomst ArGis binnen en buiten de klas
De vakbijeenkomst op donderdag 16 februari stond geheel in het teken van Geografische Informatie Systemen (GIS). Els Veldhuizen (UvA) trapte af met een korte presentatie over de “regiomonitor”, een door de UvA gemaakte GIS toepassing die ruimtelijke concentraties zoals vergrijzing, inbraken en gezinsgrootte op (zeer) lokale schaal in de gemeente Amsterdam weergeeft en door beleidsmedewerkers, hulpdiensten en wetenschappers wordt gebruikt. Ook een mooie tool om een keer in je les te gebruiken. Rowan Arundel (UvA) heeft de volgende twintig minuten verteld over zijn op GIS-data gebaseerde onderzoek naar de rol van de huizenmarkt in de groeiende ongelijkheid in Nederland en Europa. De eerste conclusies liegen er niet om, in Nederland is een trend gaande van sterk groeiende regionale ongelijkheid tussen plaatsen waar de huizenprijzen bovengemiddeld hard stijgen (zoals Utrecht en Amsterdam) en andere delen van het land. De volgende fase van het onderzoek zal zich richten op de vraag of diezelfde trend zichtbaar is in Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
Na deze twee sprekende GIS voorbeelden vanuit de UvA heeft Tom Kuijpers van ESRI Nederland een korte presentatie gegeven over de mogelijkheden van GIS in het onderwijs en hoe die op verschillende plekken (ter wereld) tot uitvoering worden gebracht. Armin Viergever van de HvA sloot hier mooi op aan met een voorbeeld van hoe GIS tegenwoordig als verplichte module onderdeel is van de lerarenopleiding aardrijkskunde op de Hogeschool van Amsterdam.
Na een korte pizzapauze, naast een muur die volgehangen was met GIS-posters van eerstejaars studenten sociale geografie en planologie was het hoog tijd om zelf aan de slag te gaan. Onder begeleiding van Tom (ESRI) en Armin (HvA) zijn alle deelnemers het tweede deel van de bijeenkomst zelf aan de slag gegaan met een GIS-module naar keuze. Er is door verschillende deelnemers gewerkt aan het opzetten van een eigen GIS-veldwerk door middel van “survey123”, enkele deelnemers hebben gewerkt aan de ecologische voetafdruk, zandmotor, of ijstijd-module en meerdere mensen hebben aan de hand van de basiscursussen die ESRI gratis online aanbiedt aan hun GIS- vaardigheden gewerkt. Het toepassen van GIS in je onderwijs vergt enige investering maar deze inspirerende vakbijeenkomst heeft duidelijk gemaakt dat GIS iets is dat eindeloze mogelijkheden biedt en waar we niet meer omheen kunnen. Het is iedereen dan ook ten zeerste aan te raden om een gratis schoolaccount aan te vragen bij ESRI (klik hier) en op je gemak even een kijkje te nemen bij alle gratis ArcGIS-modules die vanuit ESRI worden aangeboden (klik hier). Naast het opzetten van eigen veldwerk en opdrachten zijn er mooie modules beschikbaar, waarmee verschillende onderwerpen op een net iets andere manier aangevlogen kunnen worden.