Vakbijeenkomsten /

Waarom kunnen we niet gewoon woningen bouwen?

Houden de ouderen de jongeren weg van de woningmarkt? Is het echt zo moeilijk om een hypotheek te krijgen? Na deze bijeenkomst kun je dit soort vragen van je leerlingen zo beantwoorden en ze een paar interessante filmpjes en opgaven meegeven.

We gaan de woningmarkt van diverse kanten bekijken: vanuit de markttheorie naar alledaagse praktijk, vanuit een internationale naar een lokale context en van macro- naar bedrijfseconomie. Met sprekers uit de economische wetenschap, de wereld van de woningcorporaties en financiering, hebben we vier woningmarktspecialisten in huis.  Aardrijkskundedocenten krijgen meer inzicht in het tekort aan woningen, demografie, beleidskeuzes in Nederland en de schaarste.

Voor liefhebbers starten we om 12.30 met een rondleiding van circa 60 minuten bij Museum Het Schip, hét voorbeeld van moderne woningbouw destijds. Vervolgens vindt ‘het woonseminar’ plaats op UvA, Roeterseiland. We eindigen met een open discussie hoe we meer mensen betaalbaar kunnen laten wonen.

De bijeenkomst staat in het teken van verdieping en discussie. Meld je aan via alfagammapartners.nl, het wordt een leuke middag!

12.30OntvangstMuseum Het Schip, Amsterdam
12.45Start rondleiding Museum het SchipMuseum Het Schip, Amsterdam
14.45Start ‘woonseminar’

De woningmarkt in internationaal perspectief

Michel Knoppel, School of Real Estate (UvA) / HvA
15.30Sociale Woningbouw AmsterdamBarend Wind, woningbouw-corporatie De Alliantie
16.15Invloed aftrekbaarheid rente en cultureel erfgoed op huizenprijzen

Beheersing huurwoningen

Jan Rouwendal, hoogleraar VU
17.00Snack / soep 
17.45Hypotheek afsluiten in de praktijkJeroen Tax, zelfstandig  financieel planner
18.30Hoe lossen we de woningnood op?

Borrel

Uitslag poll en discussie
19.00Afsluiting