Vakbijeenkomsten /

Vakbijeenkomst MVT- Burgerschap in de literatuurles

Burgerschap in de literatuurles 

Kan aandacht voor burgerschap bij de moderne vreemde talen ook een plaats krijgen in de literatuurles? Ja! Literatuur biedt de mogelijkheid om leerlingen mee te nemen naar een andere wereld en de ruimte om met een andere blik om zich heen te kijken. Tijdens deze bijeenkomst gaan we dieper in op dit onderwerp.  

Esther Schat (UL), vakdidactica en docente Spaans, geeft aan de hand van haar vakdidactisch onderzoek handvatten die helpen bij het bevorderen van de interculturele en literaire competentie bij leerlingen. Na dit gezamenlijke deel nemen we een korte pauze met een hapje en een drankje.  

Vervolgens gaan we per taal uiteen en bespreken we de vooraf gelezen literaire werken die bruikbaar zijn in de klas en aansluiten bij verschillende burgerschapsthema’s. Dit deel wordt gepresenteerd door promovendi en docenten letterkunde van verschillende universiteiten. Aansluitend wisselen we met elkaar lesideeën uit waarin de besproken werken centraal staan. 

Engels – short stories 

Babs Boter (VU): You Can’t Get Lost in Capetown – Zoë Wicomb, The Worme Bridge – Cat Hellisen 

Duits – roman 

Ansgar Mohnkern (UvA): Der Prozess – Franz Kafka 

Frans – roman 

Jelle Koopmans (UvA): Les Pantoufles – Luc-Michel Fouassier 

Spaans   

Marloes Mekenkamp (RU): El invencible verano de Liliana – Cristina Rivera Garza 

Na inschrijving sturen we een mail met informatie over het verkrijgen van de te lezen werken. Schrijf je zo snel mogelijk in en geef duidelijk aan voor welke taal je wenst deel te nemen. 

We verheugen ons op jullie komst!  

15:30-16:00: Inloop (REC E0.09)

16:00-17:00: Esther Schat (REC E0.09)

17:00-18:00: Pauze met avondmaaltijd (REC E0.09)

18:00-19:30: Taalspecifiek & Lesideeën

Duits (REC E1.50)

Engels (REC E1.51)

Frans (REC E0.14)

Spaans (REC E0.15)