Vakbijeenkomsten /

Vakbijeenkomst Lakoff & Johnson over metaforen

Helemaal afgedraaid of juist enorm opgewekt?

Een vakbijeenkomst over hoe metaforen onze manier van denken over onszelf en ons arbeidsethos beïnvloeden. Elsbeth Brouwer, taalfilosoof aan de UvA,  geeft extra verdieping en uitleg bij de tekst van Lakoff & Johnson uit de examenbundel.

“Na het uitwerken van eindterm 6 was ik volkomen op.” Ik zette mijn verstand op nul. Toen ik het probeerde uit te leggen, knapte er iets in mij. Gedurende meerdere uren genereerde ik geen enkele output. Na een nachtje resetten, stapte ik weer opgewekt op de fiets.”

Deze manier van over mijn geest praten voelt volkomen natuurlijk. (Toch?) In het hoofdstuk “Metaforen voor de mens” in “Wat maakt de mens?” lezen we een tekst van taalfilosofen George Lakoff en Mark Johnson over hoe metaforen invloed op ons uitoefenen. Ze bepalen hoe we over onszelf praten en hoe we overleggen, maar ook hoe we denken en wat we doen.  

Elsbeth Brouwer, taalfilosoof aan de UvA, gidst ons door de achtergrond en de gevolgen van deze tekst van Lakoff en Johnson, die wij lezen in hoofdstuk 2. Er is gelegenheid om vragen te stellen, om te discussiëren en om samen voorbeelden en oefenopgaven te bedenken.

LET OP: Er waren technische problemen met het aanmeldformulier. Na je aanmelding hoor je meteen een bevestiging te ontvangen. Indien dit niet gebeurd is, verzoeken we je om het aanmeldformulier weer in te vullen. De problemen zijn inmiddels opgelost. Mocht je nog problemen ondervinden, mail dan bureau@alfagammapartners.nl. Excuses voor het ongemak.

16.15 Ontvangst met koffie en thee

16.30 Lezing van professor Elsbeth Brouwer over de tekst van Lakoff & Johnson over metaforen, met gelegenheid om vragen te stellen

17.45 Lichte maaltijd

18.15 Gezamenlijke lesvoorbereiding en / of  maken van toetsvragen over de stof (naar behoeven van aanwezigen)

19.00 Afsluiting, indien gewenst borrel!