Vakbijeenkomsten /

Vakbijeenkomst: De kunst van het overtuigen

Hoe overtuig je je publiek en blijf je tegelijkertijd redelijk? Tijdens twee bijeenkomsten analyseren we hoe diverse sprekers – in heden én verleden – ethos, pathos en logos toepassen. Met aansprekende voorbeelden van bekende en minder bekende Nederlanders om later in je les te gebruiken, zoals Willem van Oranje en lijsttrekkers. Ideaal om van je leerlingen betere lezers, schrijvers of sprekers te maken, soms zelfs geschikt voor een verdiepend zijpad in de literatuurgeschiedenisles.

 

De bijeenkomsten zijn een mooie aanvulling op elkaar, maar kunnen ook afzonderlijk gevolgd worden.

Hoe meng je retorische middelen en goede argumenten? In de eerste bijeenkomst laat universitair docent Menno Reijven aan de hand van geschreven voorbeelden zien welke strategieën schrijvers toepassen en hoe zij moeten balanceren tussen overtuigen en redelijk blijven. Zo kan het zijn dat je deze bijeenkomst de Apologie van Willem van Oranje vergelijkt met een persbericht van de KLM over eekhoorntjes.

 

Aristoteles beschreef het al in zijn Ars Rhetorica: om overtuigend te zijn, zal een goede spreker inzetten op ethos, pathos en logos. In de tweede bijeenkomst gaan we hier dieper op in. Ook nu nog passen sprekers en reclamemakers dit inzicht veelvuldig toe. En wat te denken van Nederlandse politici in campagnetijd? We bestuderen aansprekende voorbeelden om in de les te kunnen vertonen.

19.00 – 19.15 uur: inloop  met thee/koffie

19.15 – 20.45 uur: college dr. Menno Reijven

20.45 – 21.00 uur: vragen en discussie

21.00 – 22.00 uur: borrel