Terugblik op Geowerkvormen in de praktijk
Terugblik vakbijeenkomst ‘Geowerkvormen in de praktijk’ – Vrijdag 24 maart UvA
Met ruim veertig deelnemers was het op vrijdag 24 maart een drukbezochte vakbijeenkomst op de Universiteit van Amsterdam (UvA). De bijeenkomst stond in het teken van de ‘Geowerkvormen’ bundel, uitgebracht door de Interfacultaire Lerarenopleiding (ILO) van de UvA en het Landelijk Expertisecentrum Mens- en Maatschappij (LEMM).
Powerful knowledge
Vakdidacticus Gotze Kalsbeek van de UvA, die aan de basis van de bundel en de vakbijeenkomst stond, trapte af met een korte inleiding. Vervolgens nam Duncan Hawley, Britse geoloog en mede auteur, iedereen mee in een geanimeerd verhaal over het doceren van ‘Powerful geographical knowledge’. Met veel praktische en inspirerende voorbeelden legde hij uit dat wanneer je aansluit bij de beleefwereld van de leerling en het abstracte tastbaar en concreet maakt, je kunt komen tot het bijbrengen van zogenoemde ‘powerful knowledge’. Zo woog Hawley gesteente voor- en nadat het onder water was ondergedompeld, schraapte hij met een lepel langs het gesteente om de verschillende kenmerken van zandsteen en graniet uit te leggen en speelde hij ‘geobattleships’ op een wereldkaart om de leerlingen meer bij te brengen over de spreiding van vulkanische en aardbevingsgebieden. Het enthousiasme tijdens de presentatie was aanstekelijk en na het gezamenlijke diner begon iedereen dan ook enthousiast aan de werkvormen carrousel.Werkvormen carrousel
Tijdens de werkvormen carrousel gingen vijf groepjes tegelijk aan de slag met één van de werkvormen uit de bundel. Na vijftien minuten werd er door gewisseld en uiteindelijk had iedereen na vijf ronden alle vijf de werkvormen gedaan. Klik: Werkvormen, voor een PDF document met daarin een korte omschrijving van de werkvormen die tijdens deze bijeenkomst zijn uitgevoerd.
“Ik denk dat ik namens iedereen spreek als ik zeg dat alle werkvormen een activerende en makkelijk toepasbare manier zijn om ingewikkelde fysisch geografische processen te bespreken met je leerlingen. Tijdens de bijeenkomst was het leuk om de verschillende werkvormen met een groepje collega’s een keer te ervaren. Al met al was het een gezellige en inspirerende bijeenkomst.
Een bijzonder bedankje aan Gotze Kalsbeek, Duncan Hawley en alle werkvormbegeleiders die deze geslaagde en gezellige vakbijeenkomst mogelijk hebben gemaakt!”, aldus Joris Zijlema.
‘Geowerkvormen’ bundelbestelpagina en bestel een bundel voor de sectie. Een overzicht van de werkvormen, de werkbestanden en het lesmaterialen is terug te vinden op: https://geowerkvormen.nl/
Mocht je na het lezen van deze terugblik geïnteresseerd zijn in de ‘Geowerkvormen’ bundel en er zelf mee aan de slag willen? Ga dan naar dezeGezien de animo is er best kans dat er nog een keer een soortgelijke bijeenkomst georganiseerd gaat worden. Hou daarvoor onze website in de gaten en meld je aan voor onze nieuwsbrief en vakmailingen.