Terugblik op de bijeenkomst het gedrag van rivieren
Op 15 december hebben we met ruim 20 aardrijkskunde docenten kunnen genieten van de informatieve en geanimeerde lezing van gerenommeerd geowetenschapper Maarten Kleinhans (UU). Aan de hand van mooie visuele ondersteuning heeft hij ons meer verteld over het ontstaan van verschillende delta’s op aarde en dat de ontwikkeling van het soort delta sterk samenhangt met de hoeveelheid en het type sediment dat wordt vervoerd door de rivier die de delta vormt
Ook het effect van de relatief snelle zeespiegelstijging op delta gebieden (zoals Nederland) en hoe verschillende typen rivieren en rivierlandschappen ontstaan bij een verschillend klimaat, type ondergrond en vegetatie is door Maarten uitgelegd. Het gesprek over de gevolgen van klimaatverandering dat na de lezing op gang kwam was interessant en een mooie gelegenheid voor alle aanwezigen om alle vragen die er rondom dit thema waren een keer te kunnen stellen aan een expert op dit gebied.
Na een simpele maaltijd stond het tweede deel van de bijeenkomst in het teken van het gebruik van de stroombak. In verschillende groepjes is er flink geëxperimenteerd en met zand en water gespeeld. Maarten en zijn promovendus Eise konden de bezigheden van de verschillende groepjes vanuit hun ervaring met de stroombak binnen het onderwijs van de nodige feedback voorzien en wezen ons op mogelijke toepassingen in de klas. Na een gezamenlijke terugblik en het uitwisselen van enkele tips en tricks is iedereen op huis aan gegaan. Hopelijk heeft de bijeenkomst genoeg inspiratie gegeven om de stroombak ook in de lessen in te gaan zetten. De gebruikte stroombakken en al het materiaal dat gebruikt is zijn (voor alle Bètapartners leden) gratis te lenen bij Bètapartners. Neem wanneer je interesse hebt contact op met mij (j.a.zijlema@vu.nl) en het mailadres leskisten@uva.nl.