Renée Müskens

Renée Müskens

Vaksteunpuntcoördinator Klassieke Talen

Kennis van de klassieke talen en cultuur maakt het leven mooier: daar ben ik stellig van overtuigd. Een brein wordt blij als het verbanden kan leggen, patronen kan ontdekken. De klassieke talen bieden een handvat om de wereld en de mensen om ons heen beter te begrijpen. Van het herkennen van mythologische verwijzingen en etymologische verbanden tot filosofische inzichten in menselijk handelen – en nog veel meer. Naast het analytisch vermogen en puzzeldrang van leerlingen, wordt ook een gevoel voor taal en poëzie aangesproken en ontwikkeld. Vakken waarbij taal, mythe, kunst, geschiedenis, filosofie, religie en nog veel meer samenkomen: wat een genoegen is het om daarmee bezig te zijn.

De afgelopen 16 jaar heb ik gewerkt als docent klassieke talen, zowel op een scholengemeenschap als twee categorale gymnasia. Wat ik het leukste vind aan mijn werk? Materiaal schrijven en vormgeven, samen brainstormen, nieuwe ideeën uitwerken, collega’s inspireren en samenbrengen. Manieren zoeken om plezier te vinden in ons werk en in de les. Als vaksteunpuntcoördinator heb ik de kans om hier op grotere schaal mee aan de slag te gaan en om ook wetenschappelijke inzichten de klas in te krijgen: een geweldige uitdaging.

De idealistische en geromantiseerde omschrijving uit mijn eerste alinea, daar geloof ik heilig in. Maar ervaar ik die van dag tot dag in het onderwijs? Echt niet. Een beetje steun en inspiratie van buitenaf is voor mij ontzettend welkom – en ik denk voor vele andere docenten ook.

Heb je vragen of ideeën over nascholing? Mail dan naar Renée.