DOT/PLG /

PLG Groepsgesprekken over literatuur in de klas

Bron: Pikisuperstar

In deze Professionele Leergemeenschap vergroot je je kennis over groepsgesprekken en ontwikkel je een interventie voor jouw klas waarmee jouw lessen nog effectiever worden. We lezen en bespreken de roman ‘We zullen niet te pletter slaan’ van Nina Polak. Gaston Franssen, hoogleraar Moderne Letterkunde, gaat als gastspreker ook zijn licht laten schijnen op deze roman. Sonja van Overmeeren, Vakdidacticus (UvA- ILO) brengt ons op de hoogte wat er bekend is uit onderzoek over leesclubs: Wat zijn de kansen en de uitdagingen? 

Je bepaalt zelf wat je doet met de input uit deze bijeenkomsten, bijvoorbeeld leerlingen voorbereiden met een reeks lessen op de boekdiscussie, een valide rubric om de boekdiscussie te beoordelen of een overzicht naar verschillende varianten van de boekdiscussie met bijbehorende leerdoelen. 

Er zijn vijf bijeenkomsten. We starten op donderdag 2 november. De data van de andere bijeenkomsten worden in overleg met de deelnemers vastgesteld.

Maand
2 novemberGebrek is een groot woord van Nina Polak. Groepsgesprekken over dit boek.Gaston Franssen, hoogleraar Dutch Literary Studies and Intermediality (UvA)
Week 48 of 49Vakdidactiek: wat zijn de kansen en uitdagingen van leesclubs? Wat is er bekend uit onderzoek over leesclubs? Wat voor materialen/ideeën zijn er al? 

Inclusief praktische voorbeelden, ook voor korte verhalen.

Week 6De eigen interventie op school uitwerken onder begeleiding van vakdidacticus Sonja van OvermeerenSonja van Overmeeren (vakdidacticus UvA)
Week 13Resultaten evalueren met de andere deelnemers. Opbrengsten omzetten in materiaal voor andere docenten
Voor/na examensWorkshop over interventie en bevindingen geven aan de PLG-deelnemers en/of andere geïnteresseerde docenten.