Vakbijeenkomsten /

Lesmateriaal context China

Na een succesvolle bijeenkomst in januari 2023 waarin docenten met een (digitale) tas vol lesmateriaal over de context Duitsland naar huis gingen, richten we ons dit schooljaar op China. Op het programma staan twee gastsprekers en een uitwisseling van lesmateriaal.

Janneke Riksen (vakdidacticus geschiedenis aan de VU) presenteert de activerende werkvormen die zij heeft ontwikkeld aan de hand van het boek Selma van Carolijn Visser. Argumenteren en redeneren spelen een belangrijke rol in deze vijf werkvormen.

Sanne Albers (Hogeschool Rotterdam) heeft Chinese schoolboeken vanaf 1949 geanalyseerd. Hoe worden de ideologische veranderingen in de tweede helft van de 20e eeuw in deze schoolboeken weergegeven? Aan de hand van fragmenten uit die schoolboeken laat ze ons bijvoorbeeld zien hoe zakenmensen van ‘verafschuwde kapitalistische onderdrukkers’ veranderen in ‘brengers van welvaart’.

En we wisselen lesmateriaal uit! We vragen de deelnemers om lesmateriaal over China mee te nemen. Dat kan een opdracht zijn die je hebt gemaakt, of een mooie bron, een fragment uit een film / televisieprogramma / roman over China dat je in de klas hebt gebruikt, of wat je maar aan mooi materiaal hebt liggen. Uiteraard ben je ook van harte welkom als je (nog) geen materiaal hebt in te brengen of als je geen lesgeeft in V6, maar wel interesse hebt in lesgeven over China.

16.15-16.30: inloop

16.30-17.15: Janneke Riksen presenteert lesmateriaal bij het boek “Selma”

17.15-17.45: ronde 1 speeddaten met meegebracht lesmateriaal

17.45-18.15: maaltijd (soep en broodjes)

18.15-19.15: Sanne Albers presenteert haar onderzoek naar Chinese schoolboeken waarbij we samen de vertaalslag naar de klas maken

19.15-19.45: ronde 2 speeddaten met meegebracht lesmateriaal

19.45 Borrel