Joris Zijlema

Joris Zijlema

Vaksteunpuntcoördinator aardrijkskunde – sociale geografie

Na het afronden van de bachelor sociale geografie en de master Urban Geography aan de Universiteit van Utrecht heb ik mijn eerstegraads bevoegdheid behaald op de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2014 ben ik met veel plezier werkzaam als aardrijkskundedocent op het Hermann Wesselink College in Amstelveen, waar ik me naast lesgeven, bezighoud met de invulling van ons internationale programma en het thema (wereld)burgerschap.

Ik heb verschillende lange reizen gemaakt naar onder andere Zuid-Amerika en Azië. Ik kijk er naar uit om mijn passie voor het onderwijs en ervaringen binnen en buiten de school in te zetten en leuke en inspirerende vakbijeenkomsten te organiseren voor collega’s van het mooiste vak dat er bestaat.

Heb je vragen of ideeën over nascholing? Mail dan naar Joris.

Aan de slag met de basisvaardigheden voor burgerschap?

Sinds enkele jaren is het wettelijk verplicht om het vak burgerschap aan te bieden, maar veel scholen zoeken nog naar de beste manier om het leergebied een blijvende en betekenisvolle plek te geven in hun onderwijs.

Een set kerndoelen voor dit leergebied is in ontwikkeling. Die biedt straks meer duidelijkheid over wat leerlingen moeten kennen, kunnen en ervaren aan het einde po en onderbouw vo. Eind 2023 worden de conceptkerndoelen burgerschap opgeleverd en dan volgt een fase van beproeven op scholen. Na deze fase krijgen de kerndoelen een wettelijke status.

Lees het gehele artikel in PrimaOnderwijs magazine. Op pagina 20 is Joris Zijlema, vaksteunpuntcoördinator aardrijkskunde, aan het woord.