Vakbijeenkomsten /

Help mee met de ontwikkeling van de Blackbirds Book clubs

Ben je docent Engels in het voortgezet onderwijs en heb je een passie voor literatuur en lezen? Zou je je graag willen verdiepen in recente didactische inzichten op het gebied van literatuuronderwijs? En op basis daarvan tegen vergoeding willen bijdragen aan nieuw lesmateriaal dat je vanaf 2024-2025 meteen kunt gebruiken in de klas? Dan zijn wij opzoek naar jou!

Wat gaan we doen?

De experts en redacteurs van LitLab ontwikkelen in samenwerking met docenten voor het schoolvak Nederlands al enige tijd zogeheten “leesclubs”; een interactieve en gratis werkvorm die het literatuuronderwijs versterkt. Middels lees- en discussievragen leren leerlingen de boeken die ze lezen vanuit onderzoeksvragen te bespreken. Terwijl ze met elkaar praten over een tekst aan de hand van een thema, leggen ze allerlei verbanden, tussen henzelf, het boek, de samenleving en de geschiedenis. Ze brengen hun eigen perspectief op een tekst onder woorden en leren ondertussen om ideeën van henzelf en anderen ter discussie te stellen.

In samenwerking met LitLab en uitgeverij Noordhoff brengt AlfaGammapartners docenten van verschillende scholen bij elkaar om dit succesvolle format uit te breiden naar het schoolvak Engels, door lees- en discussievragen te ontwikkelen bij de Blackbirds die komend schooljaar worden uitgegeven. Met de redactie van LitLab en andere makers verken je het format terwijl vakdidactica Indira Wakelkamp je bijpraat over de didactiek die de basis hiervan vormt. Vrijblijvend is er mogelijkheid terug de collegebanken in te gaan en onder begeleiding van een docent van de Universiteit van Amsterdam tenminste een van de titels op de lijst te analyseren. Ook wordt er voor wie wil een feedbacksessie georganiseerd om elkaar te voorzien van peer-feedback op de ontwikkelde vragen.

LET OP: Er waren technische problemen met het aanmeldformulier. Na je aanmelding hoor je meteen een bevestiging te ontvangen. Indien dit niet gebeurd is, verzoeken we je om het aanmeldformulier weer in te vullen. De problemen zijn inmiddels opgelost. Mocht je nog problemen ondervinden, mail dan bureau@alfagammapartners.nl. Excuses voor het ongemak.

 • Nascholing op het gebied van literatuur en literatuuronderwijs
 • Kennismaking en samenwerking met andere docenten
 • Lesmateriaal dat gepubliceerd wordt en gratis beschikbaar is voor docenten en leerlingen
 • Een vergoeding van €75 per titel

Je ontvangt het boek en mag dat ook houden

 • Startbijeenkomst format en didactiek, keuze uit een van twee momenten:
  • Dinsdag 12-03, 16:00-17:30 (15:30 inloop), Roeterseilandcampus UvA, Amsterdam
  • Woensdag 20-03, 16:00-17:30, online
 • Vrijblijvende analyse van tenminste één titel: April
 • Feedbacksessie: April/Mei
 • Oplevering ontwikkelde vragen: Mei