Computational thinking in alfa vakken

Bij de alfa-vakken wordt in de les vaak gebruik gemaakt van technieken zoals het herkennen van patronen en het leggen van verbanden. Deze technieken spelen ook een belangrijke rol bij Computational Thinking, één van de vier deelgebieden van Digitale Geletterdheid.

Computational Thinking is een manier van denken die de vaardigheden van de computerwetenschap gebruikt om problemen op te lossen. Deze  manier van denken wordt belangrijker in een wereld waarin informatica een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven en werk, en dus ook in het onderwijs. Een concreet voorbeeld van zo’n technologische ontwikkeling is ChatGPT. 

In deze workshop verkennen we hoe je de principes van Computational Thinking kunt gebruiken om alfa-gerelateerde problemen op te lossen en beslissingen te nemen. We gaan in op tekst- en data-analyse en het gebruik van algoritmes. Door Computational Thinking toe te passen in alfavakken, kun je je vaardigheden in kritisch denken, probleem oplossen en logisch redeneren verbeteren. Aan de orde komen het gebruik van data, ChatGPT, tekstanalyse en de inzet van computers in je vakles.  

Wil je ook ontdekken hoe je Computational Thinking kunt gebruiken in de klas? Kom dan naar deze vakbijeenkomst en ontdek wat Computational Thinking is en hoe dit concept ook in jouw vaklessen zichtbaar kunt maken.

Cursusgevers:
Dorrith Pennink, HvA
Bert Bredeweg, HvA
Monique Pijls, HvA
Eric Hijzen, Bètapartners, Roland Holst College

Het programma is nog in ontwikkeling.