Vakbijeenkomsten /

ArcGIS binnen en buiten de klas

Het gebruik van geografische informatiesystemen (GIS) is al een tijd sterk in opkomst en biedt mogelijkheden die een decennia geleden nog niet voor te stellen waren.Wat gebeurt er allemaal al met GIS systemen op de universiteiten, welke mogelijkheden zitten er aan te komen en hoe kan jij je leerlingen kennis laten maken met GIS in jouw lessen of tijdens hun profielwerkstuk?
Ben jij al bekend met GIS en zou je je kennis willen verdiepen of ben nog helemaal onbekend met het gebruik van GIS systemen en ben je wel nieuwsgierig naar deze relatief nieuwe stroming in de geografie? Kom dan naar deze vakbijeenkomst!

De bijeenkomst zal starten met enkele praktische voorbeelden van hoe GIS al wordt toegepast op de Universiteit van Amsterdam, vervolgens zal Tom Kuijpers van ESRI een introducerende lezing geven over de huidige mogelijkheden en wat er nog aan zit te komen met betrekking tot de toepassingen van GIS. Daarna gaat iedereen onder begeleiding van Tom Kuijpers (ESRI) en Armin Viergever (HvA) zelf aan de slag met ArcGIS. De groep zal hiervoor in tweeën worden gesplitst en er zal één onervaren en één ervaren groep gevormd worden. De bijeenkomst wordt afgesloten met een gezamenlijke nabespreking en update over de laatste ontwikkelingen rondom het vaksteunpunt aardrijkskunde.

Een gezamenlijk diner is onderdeel van de bijeenkomst dus naast een informatieve bijeenkomst over GIS zal het ook een mogelijkheid zijn om wat collega’s uit de regio te treffen. Voor het tweede deel van de bijeenkomst is een werkende laptop nodig dus neem die mee als je die tot je beschikking hebt. Er zijn een beperkt aantal computers in het GIS lab van de UvA beschikbaar, mocht je daar gebruik van willen maken geef dat dan duidelijk aan op het aanmeldformulier.  Ik hoop jullie allemaal te zien op 16 februari.

15.30  Inloop
16.00  Opening door Joris Zijlema (vaksteunpunt coördinator)
16.10  Voorbeelden uit de praktijk
16.40  De mogelijkheden van ArcGIS door Tom Kuijpers (ESRI)
17.15  Start praktische toepassing ArcGIS in twee groepen
17.45 Gezamenlijk diner
18.20 Vervolg praktische toepassing ArcGIS in groepjes
19.40 Nabespreking & update rondom vaksteunpunt
20.00 Afsluiting